Британският министър на отбраната Бен Уолъс в интервю за британското радио Times заяви, че Украйна има нужда от ракети с голям обсег и не изключи пряко доставката на крилатата ракета Storm Shadow с обсег 560 км на въоръжените сили на Украйна, съобщава руската служба на Би Би Си.

В отговор на въпрос на журналист дали е възможна доставката на Storm Shadow в Украйна, Уолъс каза: "Няма да спекулирам какви оръжейни системи ще бъдат доставени".

Преди това той каза, че Великобритания може да обмисли доставката на нови оръжия за въоръжените сили на Украйна, ако Русия продължи да обстрелва украинската гражданска инфраструктура, което Уолъс нарече военно престъпление.

Ракетите Storm Shadow са разработени от британско-френската компания MBDA. Storm Shadow може да удря цели на разстояние до 560 километра. Общата маса на ракетата е 1300 кг, масата на бойната глава е 450 кг.

Уолъс е една от най-влиятелните фигури в коалицията от страни, подкрепящи Украйна, и още преди началото на войната той се застъпи за максимална подкрепа за Киев. Той запази поста министър на отбраната, въпреки факта, че Обединеното кралство смени три правителства през последната година.

Великобритания очаква руската армия да буксува в Украйна в следващите месеци

Великобритания очаква руската армия да буксува в Украйна в следващите месеци

Стратегията на Москва в този момент не е в състояние да постигне целите си

До този момент западните страни се въздържат да доставят на Украйна далекобойни оръжия, защото се опасяват от ескалация на конфликта и въвличането в него на НАТО. Напоследък прави впечатление, че все повече се появяват коментари, макар и неофициални, че Западът вече се страхува по-малко от подобно развитие и е по-склонен да предоставя на Киев по-съвременни оръжия, като например зенитните системи "Пейтриът", които се считат за най-модерните западни оръжия в своя клас.

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

ЕнБиСи: Какво означава Patriot от САЩ за Украйна и войната на Путин?

Джайлс от Chatham House: Червените линии на Русия са блъф и самохвалство, но Кремъл иска Украйна да е необитаема

За някои анализатори досегашната неохота за изпращане на модерни оръжия на Украйна  е резултат от руска кампания за сплашване на Запада, която едва сега се игнорира.

"Това е още една стъпка в стабилното преодоляване от САЩ на усилията на Русия да я възпира от помощ за Украйна", каза Кийр Джайлс, експерт по Русия и консултант в Chatham House, мозъчен тръст в Лондон.

"Видяхме постепенен процес на САЩ, които предоставят по-съществени способности на Украйна, тъй като става ясно, че "червените линии" на Русия не са нищо повече от блъф и самохвалство, като голяма част от реториката на Кремъл", каза той.

Москва от своя страна многократно е предупреждавала срещу доставка на Украйна на тежки или далекобойни оръжия, особено които могат да поразвят цели дълбоко във вътрешността на Русия и е заплашвала с адекватни и реципрочни ответни действия, като завоалирано е включвала във възможния отговор и използването на ядрени оръжия, макар и винаги официално да е заявявала, че не би използвала първа ядрено оръжие, освен ако не бъде заплашено самото съществуване на страната. Не е ясни обаче какво включва тази заплаха и как би реагирала Москва ако към руската територия полетят далекобойни ракети.

Медведев уточнява: Нашият враг се е окопал... по целия свят

Медведев уточнява: Нашият враг се е окопал... по целия свят

Европа, Северна Америка, Япония, Австралия, Нова Зеландия