Собственикът на ФК Челси Роман Абрамович стана обект на санкции от правителството на Обединеното кралство като част от отговора на руската инвазия в Украйна, пише Би Би Си.

Той е един от седемте олигарси, които ще попаднат под нови санкции, включително замразяване на активите и забрани за пътуване. Списъкът включва също милиардерите Игор Сечин и Олег Дерипаска, които също се смятат за съюзници на Владимир Путин.

Премиерът Борис Джонсън каза, че "не може да има сигурни убежища" за тези, които са подкрепили инвазията.

"Днешните санкции са последната стъпка в непоколебимата подкрепа на Обединеното кралство за украинския народ. Ще бъдем безмилостни в преследването на онези, които позволяват убийството на цивилни, унищожаването на болници и незаконната окупация на суверенни съюзници", каза г-н Джонсън.

Правителството на Великобритания беше подложено на натиск да наложи санкции на Абрамович, който каза, че е взел "трудното решение" да продаде ФК Челси по-рано този месец.

ФК Челси беше иззет от Абрамович като част от замразяването на активите му и продажбата на клуба сега е отложена.

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Англия с нови санкции срещу Русия, този път на прицел е авиацията

Летенето и приземяването на руските самолети на територията на Англия ще се счита за престъпление

Правителството казва, че ще издаде специален лиценз, който ще му позволи да играе срещите си, да се плаща на персонала. Притежателите на сезонни билети все още могат да посещават мачове, за които имат билети, но клубът вече не може да продава повече билети за мачове. Магазинът за стоки на клуба ще бъде затворен.

Абрамович има дялове в стоманодобивния гигант "Евраз", "Норилск Никел" и продаде 73% дял в руската петролна компания "Сибнефт".

Докато санкциите срещу него поставят под съмнение бъдещето на ФК Челси, министрите се опитаха да уверят клуба, че той няма да бъде "ненужно ощетен".