Великобритания повиши нивото на заплаха от северноирландски терористи, предаде Би Би Си с позоваване на съобщение на министъра на вътрешните работи Тереза Мей.   

Досега степента за заплаха се оценяваше като умерена, сегашното й ниво е  "основателно", според приетата от британските служби терминология.

Съобщава се, че британското вътрешно министерство работи активно с полицията и другите правоохранителни органи за обезпечаване на сигурността в страната.

По думите на Мей, нивото на опасност от международен тероризъм остава "сериозно". Това означава висока вероятност от нападения.   

Според британската скала, нивата на опасност от тероризъм са пет: "ниско", "умерено", "основателно", "сериозно", "критично".  

В началото на март в Северна Ирландия  бяха намерени скривалища с експлозиви. В столицата Белфаст бяха открити и взривни устройства.

От 1969 г. Ирландската републиканска армия нееднократно е прибягвало до насилие в стремежа си да постигне присъединяване на Семеран Ирландия към Ирландия.

През 2005 г. водачите на ИРА издадоха заповед за отказ от въоръжени действия, но отделни групи, които се отцепиха от организацията, продължават да извършват нападения.