Великобритания подготвя планове за изпращане на бронирани машини в Украйна, разкри в. "Таймс".

Обмисляните варианти включват изпращане на защитен патрулен автомобил, като например Mastiff, или автомобил като Jackal, който може да се използва като разузнавателен или патрулен автомобил с голям обсег на действие, се казва в доклад на Министерството на отбраната в Лондон.

Лондон предоставя 6000 ракети и 30 млн. паунда на Украйна

Лондон предоставя 6000 ракети и 30 млн. паунда на Украйна

За да подкрепи отразяването на BBC в региона и да плати на украинските войници и пилоти

Превозните средства ще бъдат лишени от чувствително оборудване и британските войници ще бъдат изпратени в съседна на Украйна страна за провеждане на обучение, съобщава вестникът, като се позовава на информиран източник, пожелал анонимност.

Допълнителна подкрепа, включваща противотанкови и противовъздушни ракети, ще бъде обявена от Великобритания през следващите дни, прогнозира "Таймс".

Чешка телевизия пък показа влакова композиция, на която са качени танкове и се предполага, че те ще бъдат предадени на Украйна.

Чехия дава на Украйна своите Т-72 танкове

Чехия дава на Украйна своите Т-72 танкове

Решението е на Прага

Министърът на отбраната Яна Чернохова заяви, че Чешката република изпраща "основно военно оборудване" на Украйна.

В речта си по време на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел за разговори по конфликта генералният секретар на Алианса за сигурност Йенс Столтенберг заяви, че няма да навлиза в подробности за това какви оръжия съюзниците предоставят на Украйна.

"Но мога да кажа, че съвкупността от това, което правят съюзниците, е значителна и това включва и някои по-тежки системи, комбинирани с по-леки системи", посочи Йенс Столтенберг.