На 7 ноември съпруги на воюващи руски войници проведоха вероятно първия публичен протест на улицата в Москва след инвазията в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че протестиращите жени са се събрали на централния Театралния площад в руската столица и са разпънали транспаранти с искане съпрузите им да бъдат изтеглени от фронтовата линия.

От февруари 2022 г. в социалните мрежи ежедневно се появяват примери за руски съпруги и майки, които отправят онлайн призиви в знак на протест срещу условията на военната служба на техните близки.

Съпруги на руски войници са на границата с Украйна и искат да приберат съпрузите си у дома

Съпруги на руски войници са на границата с Украйна и искат да приберат съпрузите си у дома

"Нашите момчета са хвърлени в боя като слепи котенца"

Въпреки това драконовското законодателство на Русия досега не позволява на роднините на войниците да се обединят във влиятелна лобистка сила, както направиха майките на войниците по време на афганистанско-съветската война от 80-те години, посочват от британското разузнаване.

Полицията разпръсна протеста на Театралния площад за минути. Според британското МО обаче е забележително незабавното искане на протестиращите.

Очевидно удълженото за неопределено време разгръщане на военен персонал на бойното поле без ротация все повече се възприема като неустойчиво както от самите военни, така и от техните роднини, допълва се в доклада.

Путин към войнишки майки: Споделям болката ви, но не съжалявам за войната

Путин към войнишки майки: Споделям болката ви, но не съжалявам за войната

Руският лидер ги предупреди да не вярват на всичко по телевизията или в интернет