В ежедневния доклад на британското разузнаване се казва, че срутването на стената на язовир "Каховка" "почти сигурно" е причинило сериозни смущения в работата на Севернокримския канал - основният източник на водоснабдяване в окупирания Крим, пише Руската служба на Би Би Си.

Каналът се захранва с вода от язовир "Каховка". В същото време неговите всмукателни клапани не са разположени на самото дъно на язовира, нивото на водата в което вероятно е паднало под тези клапани до 9 юни, казват разузнавачите.

Според техните оценки, притокът на вода в канала скоро ще спре напълно, което ще доведе до недостиг на прясна вода в района на Херсон и Северен Крим.

Въпреки това руските власти вероятно ще успеят първоначално да осигурят на населението вода: те ще вземат вода от други резервоари, ще пробият нови кладенци, ще донесат бутилирана вода от Русия и може да наложат ограничения върху потреблението на вода.

В тази връзка жителите на крайбрежието на Днепър, под контрола както на руската, така и на украинската армия, могат да очакват санитарна криза, свързана с липса на прясна вода и по-висок риск от разпространение на инфекции чрез питейната вода, отбелязва британското разузнаване.

Над Крим свалили две балистични ракети

Над Крим свалили две балистични ракети

Аксьонов отправя молба към гражданите да запазят спокойствие