Новият полеви командир на руската частна военна компания "Вагнер" Антон "Лотос" Елизаров направи първото си видеоизявление след смъртта на бившия собственик на частната армия Евгений Пригожин и бившия полеви командир Дмитрий "Вагнер" Уткин в самолетна катастрофа през август 2023 г. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че във видеото си Елизаров подробно описва местоположението на новия щаб на "Вагнер" в "казашки лагери" в Казачи лагери, почти сигурно в Ростов, Южна Русия, разположен заедно с казармите на руската 150-та мотострелкова дивизия.

Освен това Елизаров твърди, че в новата база на "Вагнер" ще се помещава и Доброволческият корпус на руската национална гвардия (Росгвардия), което косвено потвърждава подчинението на частната армия на Росгвардия.

Лондон: Русия успешно си върна контрола над "Вагнер"

Лондон: Русия успешно си върна контрола над "Вагнер"

Частната армия вече е подчинена на Доброволческия корпус на Росгвардия

Според британското разузнаване Росгвардия вероятно подготвя ново формиране на Доброволчески корпус от опитен личен състав на "Вагнер", за да подсили военните усилия на Русия в Украйна и да разшири руското влияние в Африка.

Руската държава вероятно е разрешила изграждането на новата база на "Вагнер" и навярно счита, че подчинявайки компанията на Росгвардия, тя е премахнала всяка потенциална заплаха, която "Вагнер" може да представлява за сигурността на руския режим, отбелязва британското МО.

Британското разузнаване: Русия реабилитира "Вагнер"

Британското разузнаване: Русия реабилитира "Вагнер"

Москва за първи път призна бойци на частната армия за ветерани