Анализът на Geollect показва, че от 14 май 2023 г. данните от системата за автоматична идентификация (AIS) на търговските кораби са били дистанционно фалшифицирани, за да създадат впечатлението за дълъг 65 км руски провоенен символ Z в Черно море, видим на софтуер за проследяване с отворен код.

Това съобщава британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

AIS се използва за проследяване на плавателни съдове, включително за осигуряване на тяхната безопасност. Следите, съставляващи изображението, предполагат скорости на кораба до 102 възела (188 км/ч), което предполага, че са фалшиви.

Проруски симпатизанти вероятно са извършили измамата като информационна операция, потенциално в опит да укрепят руския морал преди очакваната украинска контраофанзива.

Подправянето на системата за автоматична идентификация на търговските кораби увеличава риска от морски инциденти. Въпреки руските виртуални информационни операции в Черно море, неговият физически флот остава уязвим. Корабът за събиране на разузнавателна информация Иван Хурс вероятно е бил атакуван на 24 май 2023 г.

Патриотичната пропаганда не спира дезертьорите в руската армия

Патриотичната пропаганда не спира дезертьорите в руската армия

Лондон: Най-малко 1053 са случаите, повечето от тях с условни присъди