Предвид военната си доктрина Русия може да се опита да си върне инициативата на бойното поле и да се върне към настъпление на оперативно ниво. Линията Купянск-Лиман е едно от потенциалните направления за това. Това пише в днешната си сводка за войната в Украйна британското разузнаване, предупреждавайки за бъдещите рискове пред украинското контранастъпление.

В момента западната групировка на руските войски в Украйна продължава да се опитва да извършва малки атаки на североизток и на места постига ограничен успех в сектора Купянск-Лиман.

Въоръжените сили на Украйна продължават да изтласкват руснаците от позициите им на юг и оказват натиск върху руските сили край Бахмут.

Именно поради натиска и неуспехите си при Бахмут, през следващите два месеца руската армия вероятно ще увеличи интензивността на настъпателните операции по линията Купянск-Лиман.

"Има реална възможност Русия да увеличи интензивността на настъпателните си усилия в посока Купянск - Лиман през следващите два месеца, вероятно с цел придвижване на запад до река Оскол и създаване на буферна зона около Луганска област", се казва в съобщението.