На 4 май руски изтребител случайно е изпуснал боеприпас FAB-500 в гражданската зона в руския град Белгород. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Губернаторът на Белгородска област, Вячеслав Гладков, потвърди експлозията и щетите в района на улица "Раздобаркин", макар че причината за инцидента не беше съобщена. Пострадали са 30 къщи и 10 автомобила, а петима души са били настанени в болница, подчертавайки мощта на тези боеприпаси

Този случай не е изолиран. На 18 февруари бе съобщено за изхвърлен боеприпас FAB-250 в района на Солоти в Белгород, което доведе до евакуация на 150 жители. Медийни източници предполагат, че подобни инциденти са често срещани, като общо 20 боеприпаси са били загубени и случайно изпуснати само в Белгородска област между март и април 2024 година.

Тези случаи демонстрират продължаващата неспособност на Русия да контролира използването на своите боеприпаси за предназначените цели. Такива грешки имат разрушителни и смъртоносни последици за руското население.

Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород
Обновена

Руски Су-34 изстрелял неволно авиационна бомба по Белгород

Не се разкриват допълнителни подробности за инцидента