Ежедневният доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната разкрива, че руската военна доктрина залага голям акцент върху използването на камуфлаж и техники за подобряване на оцеляването на руските военни сили, както и за прикриване на техните оперативни намерения.

Липсата на ефективна маскировка беше определена като една от ключовите причини за оперативните провали в ранните фази на нахлуването в Украйна. Според новите данни, руските сили изглежда са положили значителни усилия, за да подобрят използването на техниките за маскировка с цел намаляване на загубите, понесени през последните две години както в Черноморския флот, така и във военновъздушните сили.

В руските военновъздушни бази се откриват приложения за маскировка, включващи манекени-примамки на самолети и рисунки на силуети на самолети в девет руски авиобази. Също така, корабите на Черноморския флот са боядисани с черна боя на носа и кърмата си, вероятно с цел намаляване на техните профили и , за да изглеждат по-малко видими и по-малко привлекателни за потенциални противници. Отстрани на кейовете са изобразени силуети на плавателни съдове, с цел объркване на украинските оператори на дронове.

Въпреки тези усилия за маскиране, руските самолети остават уязвими на конвенционални стрелби от въздуха, а руските кораби продължават да бъдат уязвими по време на операции в Черно море. Въпреки че техниките за маскировка могат да намалят риска от откриване, е малко вероятно да доведат до значително намаляване на загубите.

Лондон: Русия търси как да предпази Черноморския си флот от Украйна

Лондон: Русия търси как да предпази Черноморския си флот от Украйна

Шойгу е разпоредил ежедневни учения за готовност за борба с дронове в региона

Припомняме, че и тази нощ дронове атакуваха град Енгелс, Саратовска област в Русия, където се намира и летище, използвано от стратегическата авиация. На атака бе подложена и Белгородска област.

Според съобщението на руското министерство на отбраната един е дронът на Белгородска област, а още четири в Саратовска област.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин увери, че по предварителни данни няма пострадали и разрушения. Своевременно и ефективно е сработила ПВО системата.

Жители на Енгелс обаче съобщиха в социалните мрежи за серия от взривове.

На база на открити данни на авиобазата край Енгелс се базират самолети от стратегическата авиация Ту-160 и Ту-95МС, които се използват за нанасяне на удари по Украйна. Това е втората атака към базата на Енгелс - първата беше в края на 2022 г., през декември месец и по непотвърдена официална информация общо атаките са били 3.

Украйна бори численото превъзходство на Русия с качествена употреба на дронове

Украйна бори численото превъзходство на Русия с качествена употреба на дронове

За Сирски разработването на безпилотници е от ключово значение