Продължителният успех на Украйна в провеждането на нейната асиметрична морска ударна кампания доведе до посещение на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в командния пункт на Черноморския флот в Крим на 17 март. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че Шойгу е получил актуална информация за украинските операции и е обсъдил работата на руските военноморски активи в региона.

Според съобщение на руското министерство на отбраната той е обявил нови мерки за частите на Черноморския флот за смекчаване на заплахата от безпилотни летателни и наземни апарати.

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Лондон: Водите край Крим вече не са сигурни за руския флот

Последният потопен кораб е на по-малко от две години

Акцентът беше поставен върху провеждането на ежедневни учения за готовност за борба с въздушни и наземни дронове, за да се даде възможност на управляващите апаратите бързо да отблъскват атаки през деня и през нощта, посочват от британското разузнаване. Освен това Шойгу е разпоредил допълнителни оръжия с голям калибър да бъдат монтирани на неуточнени активи за засилване на отбраната им.

Руският флот много вероятно е прибягнал до ограничаване на операциите си до източната част на Черно море, тъй като загубите му нарастват и усещането за заплаха се засилва, отбелязват от британското МО.

Допълва се, че Украйна продължава да търси възможности за нанасяне на удари от разстояние, поради което руското министерство на отбраната е било принудено да увеличи усилията си за запазване на флота си в Черно море.

Лондон: С асиметрични мерки Украйна ограничи действията на руския флот

Лондон: С асиметрични мерки Украйна ограничи действията на руския флот

Киев доминира в западната част на Черно море