На 1 февруари украинското разузнаване обяви, че е потопило руския ракетен катер "Ивановец" клас "Тарантул-III". Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че видеозаписи с отворен код са показали от различни ъгли множество безпилотни превозни средства, които чрез тактика на роене успешно поразяват кораба. Това причинява голяма експлозия, която почти сигурно е довела до потъване на кораба.

"Ивановец" патрулира по западното крайбрежие на Крим в подкрепа на продължаващата руска окупация на Украйна. Неговата усъвършенствана връзка "Light Bulb" му позволява да изпраща и получава данни за насочване към и от други кораби, хеликоптери и патрулни самолети за далечни разстояния.

Украйна потвърди, че "Ивановец" е бил унищожен с морски дронове собствено производство

Украйна потвърди, че "Ивановец" е бил унищожен с морски дронове собствено производство

Киев се бори ефективно срещу руския Черноморски флот

Британското разузнаване посочва, че този украински успех подчертава продължаващата уязвимост на руските военни кораби, действащи в Черно море. Това много вероятно ще окаже въздействие върху елементите за командване и контрол на Черноморския флот и навярно ще ги принуди да преоценят маневреността си близо до Западен Крим, отбелязва британското МО.

Въпреки това руският флот почти сигурно все още е в състояние да изпълнява трите си основни задачи в Черно море: нанасяне на удари на далечни разстояния, патрулиране и поддържане.

През лятото британското разузнаване представи анализ на действията на украинските въоръжени сили в Черно море и особено използването на надводни дронове за подкопаване на руската доминация в Черно море.

На 4 август 2023 г. руският търговски танкер "Сиг" беше атакуван и изведен от строя в района на Керченския пролив, очевидно от безпилотен надводен кораб. Това се случи един ден след подобна атака срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" и два дни след очевидно неуспешен опит за атака на руски патрулни катери, ескортиращи търговския кораб "Спарта IV".

Украйна унищожила 15 руски кораба в Черно море, загубила 12

Украйна унищожила 15 руски кораба в Черно море, загубила 12

Киев засили атаките си срещу Крим, който Русия завзе и анексира