Руски боен кораб беше сериозно повреден при атака с украински военноморски дрон през нощта срещу руската черноморска военноморска база в Новоросийск, когато за първи път украинският флот показа мощта си толкова далеч от бреговете на страната, предава Ройтерс.

Пристанището, което обработва 2% от световните доставки на петрол и също така изнася зърно, временно спря движението на цивилни кораби, преди да възобнови нормалните операции, според Каспийския тръбопроводен консорциум, който управлява петролен терминал там.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че украинска атака с два морски дрона е била отблъсната във водите извън базата и че дроновете са били унищожени. В краткото си изявление не се споменават никакви щети.

Източник от украинското разузнаване каза, че десантният кораб "Оленегорский горняк" на руския флот с около 100 руски военнослужещи на борда, е бил ударен от морски дрон, снабден с 450 килограма тротил.

"В резултат на атаката "Оленегорски Горняк" получи сериозна пробойна и в момента не може да изпълнява бойните си мисии", каза източникът на Ройтерс, добавяйки, че операцията е извършена от Службата за сигурност на Украйна и флота. "Всички руски твърдения за "отблъсната атака" са неверни."

Видеозаписи, потвърдени от Ройтерс, показват, че "Оленогорски горняк" е теглен до брега от влекач, като е бил силно наклонен към левия си борд.

Андрий Риженко, пенсиониран капитан от ВМС на Украйна и военноморски консултант, изчисли, че морските дронове са изминали 740 км от вероятната точка на пускане до Новоросийск, което би представлявало значително увеличение на обхвата им.

"Това беше първият път...когато украинският флот показва мощ толкова далеч", каза той.

Източник, запознат с операциите на пристанището, каза, че голям руски военноморски кораб е трябвало да бъде изтеглен до брега, тъй като не е могъл да се движи на собствен ход, след като е бил повреден.

Източникът, който не назова кораба, каза, че товаренето на петрол и зърно продължава да се извършва в пристанището, което е възобновило нормалните си операции часове след атаката.

Украйна спомена името на кораба "Оленегорски горняк", без да поеме пряка отговорност за атаката.

"Имаме открита информация, че той наистина е повреден", каза Наталия Гуменюк, говорител на южното военно командване, добавяйки, че "е абсолютно законно да се унищожи потенциалът на врага по време на война".

Кремъл пренасочи въпросите към министерството на отбраната, което не отговори веднага на искане за коментар.

"Още един руски кораб се люлее, подкопавайки репутацията на сигурността на агресора във водите на Черно море", каза украинското външно министерство в X, по-рано известен като "Туитър", добавяйки, че едно от отделенията на плавателния съд е наводнено.

Андрей Кравченко, градски служител на Новоросийск, каза в приложението "Телеграм" че "Оленогорски горняк" е един от двата кораба, които "незабавно са реагирали", за да отблъснат украинската атака.

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

ISW: Украинската контраофанзива няма точно определен график или срок

По 5 руски мини на квадрaтен метър

Нарастване на напрежението в Черно море

Пристанището е едно от най-големите в Черно море и основен терминал за износ на петрол и петролни продукти. Каспийският тръбопроводен консорциум е основният износител на казахстански суров петрол.

Износът на руски и казахстански петрол от Новоросийск е средно около 1,8 милиона барела на ден, или около 2% от световното предлагане на петрол.

Британското военно разузнаване съобщи миналия септември, че Черноморският флот на Русия е преместил някои подводници от кримското пристанище Севастопол в Новоросийск, вероятно поради повишената заплаха от украински удари на далечни разстояния.

Пенсионираният капитан от ВМС на Украйна Риженко каза, че видеото от дрон предполага, че руският кораб е бил изненадан.

"Виждаха се отворени прозорци с включени светлини вътре. Никакви моряци на горната палуба (не) търсеха възможна заплаха. Дронът изведнаж удари в средата и причини значителни щети на този кораб", каза той.

"Това е доста сериозен сигнал за Русия, че могат да бъдат извършени и други атаки и за тях няма да е безопасно да държат кораби дори в Новоросийск.

Напрежението в и близо до Черно море ескалира, след като Русия миналия месец се оттегли от сделката, позволяваща безопасния износ на зърно от украинските пристанища. Оттогава руски безпилотни самолети и ракети многократно са удряли украински пристанищни съоръжения и зърнени силози на или близо до Черно море.

Украйна потопи флагманския кораб на Русия, крайцера "Москва", през април 2022 г. и заяви през юни миналата година, че е ударила руски военноморски влекач с доставени от Запада противокорабни ракети.

Украинският източник не споменава други атаки срещу военни кораби, но каза, че ударът от петък е последният в поредица от успешни операции на службата за сигурност, включително саботажни операции на руския мост към окупирания Крим миналата година и миналия месец.

Руското министерство на отбраната заяви в петък, че неговите сили също са отблъснали опит за украинска атака срещу Крим с най-малко 13 подобни на самолети дрона. Там се казва, че няма жертви или щети.

Войната се възвръща - Зеленски намекна за атаките по руски обекти

Войната се възвръща - Зеленски намекна за атаките по руски обекти

Украинците да се подготвят за следващата зима и евентуални удари