В началото на войната с Украйна през февруари 2022 г. Военноморските сили (ВМС) на Русия запазиха свободата на маневриране в цялото Черно море, най-вече в северозападната му част. След успеха на Украйна, която използва асиметрични алтернативи на липсата на традиционен флот (различни управляеми ракети надводни дронове - безпилотни катери), руският Черноморски флот многократно е била принуждаван да преоцени готовността си за риск, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter..

Украйна продължава да отблъсква руската заплаха чрез комбинирани ударни действия на сушата и в морето, принуждавайки частите на Черноморския флот (ЧФ) да преместят основните си оперативни зони в Източно Черно море, 

Продължаващите успехи на украинските атаки упорито притиска Черноморският флот с потопяването на корабите "Ивановец" и "Цезар Куников", довели до освобождаване от длъжност на втория командир на ЧФ от началото на войната.

Въпреки че Русия остава способна да нанася удари по Украйна с помощта на плавателни съдове в относителна безопасност в източната част на Черно море, става все по-очевидно, че заетата отбранителна позиция за смекчаване на последствията от украинските асиметрични действия в морската война не е достатъчно успешна.

На стратегическо ниво подходът на Украйна лиши Русия от възможността със своя флот да блокира морски търговски пътища. След разпадането на Черноморската зърнена сделка, инерцията на Украйна й позволи да доминира в западната част на Черно море. Това доведе до увеличаване на износа му през едностранния хуманитарен коридор, осигуряващ по-големи търговски обеми, отколкото при действието на зърнената сделка, достигайки предвоенните нива.

Сирски обеща асиметричен отговор на руското въздушно господство

Сирски обеща асиметричен отговор на руското въздушно господство

Изявление на главнокомандващия за втората годишнина на войната

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната представи през лятото анализ на действията на украинските въоръжени сили в Черно море и особено използването на надводни дронове за подкопаване на руската доминация в Черно море,

На 4 август 2023 г., припомнят разузнавачите, руският търговски танкер "Сиг" беше атакуван и изведен от строя в района на Керченския пролив, очевидно от безпилотен надводен кораб. Това се случи един ден след подобна атака срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" и два дни след очевидно неуспешен опит за атака на руски патрулни катери, ескортиращи търговския кораб "Спарта IV".

Унищожени кораби на руския Черноморски флот

Източник: Статистиката на Никита Муравьов / Фейсбук

Унищожени кораби на руския Черноморски флот