Украинските въоръжени сили са унищожили големия руски десантен кораб "Цезар Куников" край окупирания Крим в Черно море, съобщиха украинските военни в сряда, цитирани от "Ройтерс".

Операцията е осъществена от подразделението със специално предназначение "Група 13" на главното управление на разузнаването на Украйна. 

"Украинските въоръжени сили, съвместно с разузнавателния отдел на Министерството на отбраната, унищожиха големия десантен кораб "Цезар Куников". По време на попадението той се намираше в украински териториални води близо до Алупка", казаха военните в приложението за съобщения Telegram.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало това съобщение, но сутринта съобщи, че тази нощ над Черно море са били прехванати шест дрона.

Телеграм каналът Crimean Wind публикува сутринта съобщения за няколко експлозии в морето, след което съобщи, че "според непотвърдени съобщения е бил атакуван руски кораб". След това каналът писа за хеликоптери, кръжащи над морето.

Корабът е бил потопен с помощта на дронове "Магура" от украинско производство.

"Вражеският кораб беше атакуван от щурмови военноморски дронове Magura V5 край бреговете на временно окупирания Крим близо до град Алупка. "В резултат на това Цезар Куников получи критични пробойни от левия борд и започна да потъва", се казва в изявление на отдела.

Главното разузнавателно управление посочва, че "Цезар Куников" може да побере до 87 членове на екипажа на борда и "операцията по търсене и спасяване на нашествениците не е била успешна".

Преди две седмици беше съобщено, че големият ракетен катер на Черноморския флот "Ивановец" също  бе унищожен в резултат на нападение с военноморски дронове "Магура" украинско производство.

Военното разузнаване на британското министерство на отбраната представи през лятото анализ на действията на украинските въоръжени сили в Черно море и особено използването на надводни дронове за подкопаване на руската доминация в Черно море.

Снимка 653307

Източник: Статистиката на Никита Муравьов / Фейсбук

На 4 август 2023 г., припомнят разузнавачите, руският търговски танкер "Сиг" беше атакуван и изведен от строя в района на Керченския пролив, очевидно от безпилотен надводен кораб. Това се случи един ден след подобна атака срещу десантния кораб "Оленегорский горняк" и два дни след очевидно неуспешен опит за атака на руски патрулни катери, ескортиращи търговския кораб "Спарта IV".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира в сряда предполагаемото потъване на руския голям десантен кораб "Цезар Куников" , като похвали успехите на украинските въоръжени сили в Черно море.

"Те успяха да отблъснат руския Черноморски флот и да отворят морски коридор, така че сега Украйна може да изнася зърно и други стоки на световния пазар. Само преди няколко месеца малко хора вярваха, че това е възможно, но сега износът на зърно от Украйна наистина се осъществява, въпреки липсата на споразумение с Русия. Това демонстрира уменията и компетентността на украинските въоръжени сили. Това е преди всичко резултат от техните действия, тяхната изобретателност, техните умения, тяхната смелост, но, разбира се, помощта и подкрепата от страна на съюзниците от НАТО също е важна", каза от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не коментира съобщенията за атака срещу руски кораб в Черно море и ги препрати на Министерството на отбраната. Руското военно ведомство все още не е коментирало съобщенията на въоръжените сили на Украйна и Главното разузнавателно управление, само сутринта те съобщиха, че тази нощ над Черно море са били "прехванати" шест дрона.

"Очевидно е ударен руски голям десантен кораб (вероятно големият десантен кораб "Цезар Куников")", пише телеграм каналът Рибар. "Военен информатор" съобщава, че големият десантен кораб "Цезар Куников" е "загинал" на 14 февруари 2024 г., "в деня на смъртта на Героя на СССР Цезар Куников, на когото е кръстен".

В същото време каналът "Two Majors" твърди, че "целият екипаж е жив".

Руските блогъри възложиха отговорността за случилото се на ръководството на Черноморския флот, поради което, както пише Военен информатор, корабите на флота, "все още не притежават никакви адекватни средства за противодействие на заплахата".

"Би Би Си" успя да разговаря с бивш моряк, служил на "Цезар Куников". Той заяви, че екипажът на кораба е оцелял и е успял да напусне потъващия кораб навреме.

"Разбрахме, че не може да се отвърне на удара и напуснахме кораба навреме", каза той.

"Има такъв елемент като изоставяне на кораба, когато има заплаха от унищожаването му", казва събеседникът на Би Би Си. "Всеки член на екипажа знае в кой спасителен сал трябва да бъде."

На въпрос какво по принцип прави десантният кораб в открито море предвид историята на крайцера "Москва" и скорошното потъване на ракетния катер "Ивановец" (руското военно министерство не коментира този инцидент), събеседникът на Би Би Си каза: "Сега всеки има такива въпроси, но, за съжаление, няма отговори на тях."

Лондон: Украйна се прицели в руските десантни кораби - ценен логистичен актив

Лондон: Украйна се прицели в руските десантни кораби - ценен логистичен актив

Те допълват крехките и уязвими сухопътни връзки с Крим

На 25 декември 2023 г. десантният кораб "Новочеркаск" на руския Черноморски флот от клас "Ропуча" беше напълно унищожен след украински удар, докато беше в района на пристанището на Феодосия, на южния бряг на окупирания от Русия Крим, припомня ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от което е публикувано на страницата на ведомството на социалната мрежа Х.

Доказателствата от отворен източник показват, че е много вероятно корабът да е превозвал експлозивен товар, когато е бил ударен, причинявайки голяма вторична експлозия.

Инцидентът увеличава броя на десантните кораби, които Русия е загубила след нахлуването, до три: "Саратов" потъна на 24 март 2022 г., докато "Минск" беше функционално унищожен на сух док на 13 септември 2023 г. Два други десантни кораба вероятно са били повредени.

Тъй като войната се проточи, корабите бяха по-често използвани за осигуряване на логистична подкрепа. Това е важна роля, защото увеличава жизнено необходимата и относително крехка пътна и железопътна връзка на Кримския мост, който свързва Крим с Русия.

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Руските окупатори продължават да увеличават усилията си и имат числено превъзходство