Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски каза, че заедно с министъра на отбраната Рустем Умеров е посетил фронта в Авдеевското и Купянското направление, където руските военни активно се опитват да водят настъпление, пише "Би Би Си".

"Оперативната обстановка е изключително сложна и напрегната. Руските окупатори продължават да увеличават усилията си и имат числено превъзходство в личния състав. Те не отчитат загубите и продължават да използват тактиката на "самоубийствени атаки", се казва в изявление на главнокомандващия.

"Заедно с министъра на отбраната анализирахме наличните ресурси и нуждите на нашите войски. Въз основа на резултатите от работата взех редица важни решения, насочени към укрепване на бойните способности на нашите военни части и предотвратяване на действия на противника", добави Сърски, без да уточнява за какви решения става дума.

От февруари 2022 г., руските войски се опитват да окупират Аведеевка, малък град в района на Донецк. На 5 февруари авторитетният украински аналитичен портал DeepState съобщи, че ситуацията в този район се влошава, а украинският военен анализатор Михаил Жирохов отбеляза, че украинските въоръжени сили трябва или да укрепят гарнизона, или постепенно да изтеглят групировката от града.

Освен това в края на януари руската страна обяви превземането на три малки села в купянско направление в Харковска област. (Киев не потвърди тази информация). Там руската армия се опитва да достигне река Оскол и от няколко месеца щурмува подстъпите към село Синковка, разположено само на осем километра от Купянск.

13 пъти са по-големи руските загуби в Авдеевка

13 пъти са по-големи руските загуби в Авдеевка

Водят се тежки боеве