Руските военни са поели контрола над град Изюм в Харковска област, съобщи генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС. Изюм е районен център в Харковска област с население от около 50 хиляди души. Градът е важен железопътен възел. Украинската администрация на града казва, че боевете продължават.

Според Конашенков руските военни са унищожили 13 пускови установки за противовъздушна отбрана, включително четири Бук-М1 и девет С-300 в село Даниловка, което се намира южно от Киев, както и щаба на формированието и склада за ракетни и артилерийски оръжия в Бахмут, Донецка област, също и временна точка за разполагане на "националистически" батальон в град Лисичанск.

Украинските военни съобщават от своя страна, че са унищожили руския десантен кораб "Орск" край Бердянск. Според тях той би могъл да пренася до 20 танка, 45 БТР-а и до 400 морски десантчици. Според украинската страна други руски кораби са напуснали окупираното пристанище Бердянск, предава УНИАН.

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Русия извади "компромати" за британски военни инструктори

Намерени са голямо количество гранатомети NLAW

По данни на американските разузнавателни служби украинската армия е успяла да отблъсне руските войски на 55 км от центъра на Киев. Украйна съобщи също по-рано, че е възстановила контрола си над град Макаров близо до Киев.

Руските сили не са спрели да обстрелват обаче украинските градове, включително Киев, Чернигов и Харков. Само за последните 24 часа са нанесени над 250 въздушни удара, с 60 повече в сравнение с предишния ден, отчита Генералния щаб на Украйна.

Най-тежко остава положението в Мариупол, където около 100 000 души остават под обсада на руснаците, а сраженията в града не стихват.

ЕС се съгласи да предоставя секретни данни на Украйна

ЕС се съгласи да предоставя секретни данни на Украйна

Първоначалното споразумение ще бъде за срок от една година