На 18 октомври руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще започне да извършва патрули в източните части на Черно море със самолети МИГ-31, въоръжени с балистични ракети "Кинжал". Това съобщи британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Решението на руския държавен глава се позовава на неотдавнашното засилване на морското присъствие на САЩ в източното Средиземноморие, чието въоръжение поставя под риск плавателните съдове на разстояние от 2000 км. Обявлението е в унисон с типичната руска реторика пред местната публика, наричайки Запада агресор, докато рамкира действията на руските военни сили като необходими за опазването на страната.

Споменаването на ракетите "Кинжал" от страна на Путин има стратегическата цел да демонстрира, че Русия има възможност да продължава да произвежда нови оръжия, въпреки продължаващата война в Украйна.

Ракетите "Кинжал" все още са в тестови период. Представянето им в Украйна към момента не е задоволително. На хартия те могат да летят със свръхзвукова скорост и да избягват модерните ПВО-системи. Въпреки това те се нуждаят от значително подобрение, за да развият пълния си потенциал.

Руски МиГ-31 с „Кинжал“ патрулират над Черно море

Руски МиГ-31 с „Кинжал“ патрулират над Черно море

Ще наблюдават и американските самолетоносачи в Средиземно море