Руското военно разузнаване е предприемало нееднократно безразсъдни кибератаки срещу политически институции, компании, медии и спортни организации по целия свят, заяви британският министър на външните работи Джеръми Хънт.
Констатацията на Хънт е цитирана на сайта на британския Национален център за киберсигурност - NCSC.

Експертите от центъра посочват, че има множество данни, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) към руското военно министерство е свързано с хакерските групировки APT 28, Sofacy, Sednit, Sandworm, "Киберхалифат", "Киберберкут" и редица други.

Посочва се, че от кибератаките са пострадали граждани на редица страни, включително Русия, а щетите за националните икономики възлизат на милиони лири.

Като примери за такива хакерски атаки британските експерти посочват казусите със световната антидопингова агенция WADA през 2017 г., с Демократическата партия в САЩ, енергийната и транспортната система на Украйна и др.

От NCSC определят дейността на хакерите като драстично нарушение на международното право.

Великобритания, заедно със своите съюзници, ще отговори на опитите на ГРУ да руши международната сигурност, посочва Хънт.

През септември британското министерство на отбраната обяви, че Лондон ще създаде свои кибервойски в отговор на действията на Русия.