На 14 февруари 2024 г. руският президент Владимир Путин подписа закон, който позволява конфискацията на собственост за престъплението "разпространение на невярна информация за руските въоръжени сили", до голяма степен предназначен да накара местните критици на войната в Украйна да млъкнат, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Откакто изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г., Русия засили дългосрочното потискане на всички форми на политическо несъгласие. Съгласно законите, приети през март същата година, дискредитирането на въоръжените сили или разпространението на невярна информация за тях вече се наказва с дълги присъди затвор.

Комисията за външна намеса на Държавната дума внесе законопроект за разширяване на обхвата на определянето в Русия за "нежелани" организации. Това вероятно има за цел допълнително да ограничи работата на рускоезичните западни медийни организации като Радио "Свободна Европа"/Радио "Свобода", "Дойче Веле" и руската служба на Би Би Си.

Тези ходове са част от по-широка тенденция на руското правителство да ограничи вътрешната информационна среда за потискане на вътрешната критика и несъгласие. Тази тенденция не е нова, но значително се ускори след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Отбелязва се, че през юли 2022 г. руският президент Владимир Путин е одобрил изменения в "Закона за чуждестранните агенти" от 2012 г., които влязоха в сила на 1 декември 2022 г. Този закон е широко използван за репресии срещу противниците на режима.

Според руската агенция за мониторинг на правата на човека OVID-info през 2023 г. 217 лица и организации са били определени като "чужди агенти". По данни на руското министерство на правосъдието към 3 ноември 2023 г. в списъка на "чуждестранните агенти" са включени общо 707 физически и юридически лица.

Сред "чуждестранните агенти" са независими руски новинарски издания и правозащитни организации, много от които са били принудени да работят извън Русия.

В Русия отмениха концерти на дъщерята на Алла Пугачова заради антивоенната позиция на майка й

В Русия отмениха концерти на дъщерята на Алла Пугачова заради антивоенната позиция на майка й

Цензурата и провоенната пропаганда се разширяват