Руският президент Владимир Путин подписа законa за конфискация на имущество за "фейкове" за руската армия и престъпления срещу държавната сигурност. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, съобщава ТАСС.

Законът изменя Наказателния кодекс (НК) на Руската федерация и разширява списъка на престъпленията, за които може да се предвиди конфискация на имущество. Сега такова наказание може да бъде установено за публичното разпространение на съзнателно невярна информация за руските въоръжени сили и за упражняването на техните правомощия от държавни органи (член 207.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация), както и за публични призиви за дейности насочени срещу сигурността на държавата (член 280.4 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

В същото време, както следва от документа, не всички пари, ценности или друго имущество на лицето, осъдено по тези членове, ще подлежат на конфискация, а само тези, които са получени в резултат на извършване на престъпление или са използвани за дейности, насочени срещу сигурността на Русия.

Освен това се разширява списъкът с членове от Наказателния кодекс на Руската федерация, осъдените по които ще бъдат лишени от специални, военни или почетни звания, класни чинове и държавни награди. Това, по-специално, включва статии, свързани с разпространението на фейкове за руската армия, нейната дискредитация, призиви за екстремизъм, нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация, дейности, насочени срещу държавната сигурност, призиви за въвеждане на санкции срещу Русия и нейни граждани, реабилитация на нацизма и съдействие при изпълнението на решения на международни организации, в които Руската федерация не участва, или чуждестранни държавни агенции.

Законът ще влезе в сила 10 дни след официалното му публикуване.

Руската Дума прие закона за конфискация на имущество заради "фейкове" за армията

Руската Дума прие закона за конфискация на имущество заради "фейкове" за армията

Мярката ще важи и за лицата, признати за виновни за "дискредитиране" на въоръжените сили