Държавната дума на Русия прие в сряда първия етап от законопроект, позволяващ конфискация на имущество от лица, осъдени за редица престъпления, включително умишленото разпространяване на "дезинформация" за руската армия, предава "Ройтерс".

Мярката ще важи и за лицата, признати за виновни за "дискредитиране" на въоръжените сили, призоваване за санкции срещу Русия или подбуждане към екстремистка дейност.

Думата, долната камара на парламента, прие законопроекта на първото от трите задължителни четения с 395 гласа "за" и 3 "за".

Това ще позволи на държавата да конфискува имуществото на руснаци, които са напуснали страната и са критикували войната в Украйна, но които продължават да разчитат на приходи от отдаване под наем на къщите или апартаментите си в Русия.

Откакто изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г., Русия засили дългосрочното потискане на всички форми на политическо несъгласие. Съгласно законите, приети през март същата година, дискредитирането на въоръжените сили или разпространението на невярна информация за тях вече се наказва с дълги присъди затвор.

Лондон: С нови закони Русия се опитва да смаже критиките към войната

Лондон: С нови закони Русия се опитва да смаже критиките към войната

Руският парламент прие законопроект за отнемане на имущество за дискредитиране на армията