Британското правителство подготвя заздравяване на мерките за контрол над затворите и университетите съобщава френският ежедневник Фигаро. Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей представила преработен вариант на стратегията за борба срещу тероризма и радикалния ислям.

Новите промени предвиждат втвърдяване на политиката по отношение на ислямистките радикални групировки.

 

Мюсюлманските асоциации които не осъждат насилието породено от религиозен фанатизъм и които имат радикални религиозни позиции ще загубят държавните субсидии. Множеството организации проповядващи утвърждаване на шериата (ислямския религиозен закон) в Англия рискуват също да загубят подкрепата на държавата.

 

Министър Мей заяви „Ние трябва да се борим срещу всички идеологии които могат да доведат до тероризъм, но принципната заплаха е Ал Кайда, нейните привърженици и групировки които споделят същите идеи.

 

Новата стратегия има за цел да се бори срещу рисковете от ислямска радикализация в затворите и университетите, два сектора дълго време пренебрегвани от правителството, подчерта Мей.

 

В интервю за Дейли Телеграф, министъра критикува прекалената толерантност на университетите по отношение на радикалния ислямизъм. Правителството разполага със списък на около 40 университета в които съществува висок риск от радикализация или рекрутиране на бойци за терористични организации.

 

Премиерът Дейвид Камерън отбеляза факта, че мюсюлманските асоциации настояващи за субсидии ще трябва да защитят основните британски ценности като демокрацията, универсалността на човешките права и равенството на всички пред закона.