На 1 април фрегата с управляеми ракети клас "Григорович" предприе операция по боравене с оръжия в базата на Черноморския флот на Русия, пристанище Новоросийск. Съвременните руски военни кораби като фрегатата от клас "Григорович" имат системи за вертикално изстрелване на крилати ракети по морски и наземни цели. Такива ракети исторически са били презареждани в Севастопол, Крим. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че Черноморският флот до голяма степен е изтеглил своите кораби и подводници от Севастопол пó на изток към Новоросийск. След отстраняването от длъжност на командира на Черноморския флот през март тази година флотът е най-малко активен от началото на войната.

Британското разузнаване посочва, че въпреки че Черноморският флот почти сигурно остава до Новоросийск като най-добрия метод за избягване на украинска морска атака, неговата поддръжка, логистика и инфраструктура за боравене с оръжия в Новоросийск вероятно са подобрени, така че да поддържат новите споразумения за базиране за неопределено време.

Лондон: Севастопол вече не е сигурният дом на руския Черноморски флот

Лондон: Севастопол вече не е сигурният дом на руския Черноморски флот

Пристанището често е атакувано с въздушни и морски дронове