Руската отбранителна промишленост значително увеличи производствената си продукция през 2023 г. Това беше постигнато чрез разширяване на работната сила до приблизително 3,5 милиона души, увеличаване на смените и разширяване на съществуващите производствени линии, съчетано с връщане обратно в експлоатация на замразения производствен капацитет, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

Значителна част от тази увеличена продукция идва от обновяване и модернизиране на съществуващи запаси, а не от ново производство. Например, по-голямата част от основните бойни танкове, произведени през 2023 г., са ремонтирани стари танкове

Производството на артилерийски боеприпаси нарасна рязко през 2023 г. и вероятно ще се увеличи допълнително през 2024 г. Производството на боеприпаси вероятно ще достигне своя връх едва през следващите 12 месеца поради ограничения на капацитета.

Въпреки че отбранителната промишленост не е в състояние напълно да отговори на изискванията на руските операции срещу Украйна, почти сигурно е в състояние да осигури материално предимство над Украйна през 2024 г.

CSIS: Повече от 2,5 милиона боеприпаси са транспортирани от Северна Корея до Русия

CSIS: Повече от 2,5 милиона боеприпаси са транспортирани от Северна Корея до Русия

Кремъл гради нови складове за боеприпаси