Сериозно ранените войници от украинската кампания на Москва води до рекорден скок в случаите на инвалидност сред руските мъже на възраст между 31 и 59 години. Според данните от руските здравни и осигурителни фондове изданието "Вьорстка". Tази инфорамция е разпространена в ежедневния доклад на разузнаването на британското министерство на отбраната, резюме от който е публикувано в социалната медия X, известна доскоро като Twitter.

За периода между 2022 и 2023 г. се отчита ръст от 30% на случаите на инвалидност, като броят на мъжете с увреждания в тази възрастова група нараства със 507 000. През 2022 г. в Русия бяха регистрирани официално 1,67 милиона мъже с увреждания в тази възрастова категория.

Руските демографи обясняват, че увеличението на случаите на увреждания вероятно е свързано с нарастващия брой на военноинвалидите. Този факт е почти неоспорим, като значителната част от повече от 355 000 пострадали служещи в руската армия са резултат от конфликта в Украйна. Средният дневен брой на пострадалите русници нараства от началото на настъплението през есента на 2023 г., достигайки връх от 983 случая на ден през февруари 2024 г., което е най-високата стойност от началото на конфликта.

Този рекорден ръст на мъжете с увреждания и възрастните инвалиди ще окаже значително влияние върху медицинските и социални услуги в Русия, както и върху руската икономика, тъй като голяма част от тези инвалиди вместо да произвеждат и допринасят за икономиката, ще се нуждаят от доживотно подпомагане.

Британското разузнаване: Русия губи много повече войници в Украйна тази година

Британското разузнаване: Русия губи много повече войници в Украйна тази година

На Москва ще са необходими 5-10 години, за да възстанови елитните си части