На 1 март 2024 г. Русия въведе шестмесечна забрана за износ на бензин с цел стабилизиране на цените на вътрешния пазар сред нарастващо търсене, пише в ежедневния си доклад разузнаването на британското министерство на отбраната, публикувано в социалната платофрма X.

Постановление на правителството на Руската федерация № 243 от 29 февруари 2024 г. възстановява експортното ембарго, което имаше първоначално се прилага от 21 септември 2023 г. до 17 ноември 2023 г.

Вероятно руският рафиниращ капацитет е бил временно намален от множеството удари на украински безпилотни самолети срещу рафинериите в цяла Русия. Забраната за износ ще облекчи натиска върху доставките и ще даде възможност на Русия да ремонтира своите рафинерии.

Ремонтът вероятно ще отнеме повече време от нормалното, тъй като Западните санкции попречиха на вноса на някои необходими компоненти.

Руското правителство ще бъде особено чувствително към покачването цените на бензина и други ежедневни стоки в навечерието на президентските избори в Русия на 15-17 март.

Литва: Русия може да се бие още две години в Украйна

Литва: Русия може да се бие още две години в Украйна

Високите цени на петрола помпат военната машина на Путин