Базираният в Истанбул Съвместен координационен център, който отговаря за изпращането на кораби за сухи товари от украинските черноморски пристанища в рамките на "сделката за зърно", заяви в понеделник, че нито един кораб не е успял да излезе в морето поради неблагоприятните метеорологични условия, съобщи Би Би Си.

В същото време шест кораба, които преминаха през морския хуманитарен коридор на 28 ноември, са на път към украинските пристанища.

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

Киев: Русия нарочно бави доставките на украинско зърно през Черно море

В териториалните води на Турция има опашка от 77 сухотоварни кораба

Общо 77 плавателни съда очакват разрешение да влязат в украински пристанища, а 28 плавателни съда за сухи товари се подготвят да бъдат инспектирани в турски териториални води, за да продължат към дестинациите си.

По данни на координационния център към 28 ноември общият тонаж на зърното и другите селскостопански продукти, изнесени от трите украински пристанища, е надхвърлил 12 милиона тона.

Вчера Киев обвини руската страна, че умишлено забавя проверката на кораби с украинско зърно от Съвместния координационен център (СКЦ) по инициативата "Черноморско зърно", като по този начин саботира споразуменията, постигнати на ниво ООН с посредничеството на Турция. Зърнената сделка наскоро беше удължена със 120 дни, но пречките, създадени от Русия, причиняват значителни загуби на Украйна, оплаква се Киев. Според Украйна с всеки нов шантаж от страна на Русия, цената на зърното на световните пазари се повишава.