Лоялни на йеменския президент Али Андула Салех въоръжени мъже обсадиха и буквално хванаха в капан дипломати от ЕС, САЩ и ОАЕ в столицата Сана, съобщава АП.

Верните на държавния глава окупираха сградата на посолството на Обединените Арабски Емирства в момента, в който той разглежда договорената от организацията спогодба, според която трябва да се оттегли от власт до 30 дни. Мнозинството е въоръжено с ножове, саби и други оръжия.

Агенцията цитира думите на дипломат от Саудитска Арабия, който споделя, че намиращите се в сградата са силно обезпокоени и не могат да я напуснат.

По информация на френски медии Салех за пореден път е отказал да подпише споразумението за оттеглянето си от власт след десетилетия управление. L'express посочва, че йеменският президент се е въздържал да сложи подписа си под документа, аргументирайки се, че иска да види дефиниран неговия механизъм за приложение.

Изданието отбелязва, че на няколко места в столицата са се провели акции, организирани от привържениците на Салех.

Важни пътни артерии са били блокирани от демонстрантите. Въоръжени с камъни, прътове, ножове, те са запречили пътищата към летището в Сана, както и тези, водещи до централния площад. В същото време протестиращите срещу Салех са се събрали на Площада на Промяната, епицентър на смутовете в Сана. Съобщава се за един убит от протестиращите срещу президента.

От опозицията се заканиха, че няма да се откажат от демонстрациите, докато Салех не подпише подготвения с посредничеството на страните от Персийския залив план за смяна на властта в страната.

Али Абдула Салех, който за трите си десетилетия на власт ,„надживя" множество заговори за свалянето си, вече няколко пъти се отмята, че ще подпише документа, чрез който трябва да се оттегли от властта, припомнят агенциите.

Напрежението в най-бедната арабска страна се повиши значително, след като дългогодишният президент отказа да напусне поста си и да се поддаде на натиска на опозицията. В резултат всеки ден десетки хиляди хора излизат по улиците, а жертвите на сблъсъците със силите за сигурност са десетки.