Министерството на отбраната на САЩ е съсредоточено върху намаляване на напрежението в Близкия изток, но също така е готово да разгърне сили възможно най-скоро, заяви ръководителят на Пентагона Лойд Остин по време на пресконференция.

"Съединените щати остават фокусирани върху деескалацията на напрежението в региона, а също така сме съсредоточени върху осигуряването на прекратяване на огъня като част от заложническата сделка, за да върнем всички заложници у дома и да сложим край на войната в Газа", каза той.

Остин отбеляза, че Министерството на отбраната на САЩ продължава да предприема "стъпки за понижаване на напрежението в региона и за предотвратяване на регионална ескалация от страна на Иран, неговите партньори и пълномощници".

"Оставаме в готовност да се разгърнем в кратки срокове, за да противодействаме на възникващи заплахи за нашата сигурност, нашите партньори или нашите интереси", подчерта министърът на отбраната.

По думите му САЩ няма да толерират нападения срещу свои военнослужещи в региона.

"Коригирахме военната си тактика, за да укрепим защитата на нашите сили и да засилим непоколебимия си ангажимент към отбраната на Израел, и оставаме готови да реагираме на всяка непредвидена ситуация", каза той.

Лойд Остин не смята, че пълномащабен конфликт по оста Израел-Хизбула е неизбежен

Лойд Остин не смята, че пълномащабен конфликт по оста Израел-Хизбула е неизбежен

Вашингтон искал да види нещата решени по дипломатически начин

В понеделник беше извършено ракетно нападение срещу военновъздушната база Айн ал-Асад в Западен Ирак. Говорител на Пентагона съобщи, че при нападението са ранени петима американски военнослужещи и двама договорно наети работници, като състоянието на всички е стабилно.