Луиса Ортега Диас, която беше освободена от длъжността главен прокурор на Венецуела в началото на август се намира на територията на Колумбия, информира в петък службата по миграция на Венецуела. Това съобщава агенция "ТАСС".

Във Венецуела отстраниха главния прокурор

Във Венецуела отстраниха главния прокурор

Сааб е представител на режима

В края юни Върховният съд на Венецуела забрани на Диас да напуска границите на страната им. Съдът замрази банковите й сметки и нареди тя да се яви, за да свидетелства.

Делата срещу нея бяха инициирани по искане на член на Народното събрание от проправителствената Обединена социалистическа партия на Венецуела Педро Карено.

Лишиха парламента на Венецуела от правомощия

Лишиха парламента на Венецуела от правомощия

Новосъздадената конституционна асамблея прие указ...

Луиса Ортега Диас пристигна на летището в Богота с частен полет, пише в уебсайта на радио "Каракол".

Госпожа Ортега е придружавана от съпруга си, заместник-председателя Херман Ферер. Бившият главен прокурор, който изрази открито несъгласие с действията на правителството на Мадуро, беше лишена от поста си с одобрението на Конституционното събрание. Новият ръководител на надзорната агенция е Тарек Уилям Сааб, комисар по правата на човека.

ООН призова за решаване на кризата във Венецуела

ООН призова за решаване на кризата във Венецуела

Правителството и опозицията трябва да започнат диалог, настоя Гутериш

В сряда Диас съобщи, че Националната боливарска разузнавателна служба е е дошла при нея за обиск.Това се случи след като заместникът на Кабинетът Диосадо Кабело направи изявление, че надзорният орган под ръководството на Диас е бил замесен в незаконни действия и поиска разследване. В същия ден Върховният съд реши да арестува съпруга на Диас - Ферер.

Колумбийският президент Хуан Мануел Сантос нарече решението да се поиска оставката на Диас "първият диктаторски акт".

Припомняме, че новоизбраното учредително събрание на Венецуела обяви на първото си заседание, че отстранява Диас от поста й.

Това се смяташе за очакван ход, тъй като бившият главен прокурор на страната многократно отправяше критики към Мадуро.