Президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира отказа на Skoda и Nivea да спонсорират световното първенство по хокей през 2021 г. поради политическата ситуация в страната, съобщават местни медии.

"Помните ли Skoda, Nivea и така нататък? Казахме им: момчета, благодаря, сбогом. Първо, нито стъпка към беларуския пазар, и второ, нито стъпка през Беларус ", казал държавният глава.

Първоначално беше планирано турнирът да бъде организиран съвместно от Беларус и Латвия, но на 18 януари 2021 г. Международната федерация по хокей на лед (IIHF) реши да премести Световното първенство от Беларус на друго място поради "съображения за сигурност, които са извън контрола на организацията. " В резултат на това организацията обяви Рига за място на всички мачове от шампионата.

САЩ осъдиха затворената граница с Украйна от Беларус

САЩ осъдиха затворената граница с Украйна от Беларус

Последните действия на Лукашенко

Във финалната среща на турнира канадският отбор победи финландците. Бронзът отиде при хокеистите от САЩ. За най-добър играч на турнира беше обявен канадецът Андрю Манджапане.

Руският национален отбор беше нокаутиран от шампионата на четвъртфиналната фаза, като загуби от Канада (1: 2). Беларуските хокеисти заеха предпоследното, 15-то място.

Александър Лукашенко използва хокея, за да демонстрира своя имидж на активен спортист. 

Беларус от месеци се намира под международни санкции.