Американското правителство е наясно, че Беларус е затворил границата си със съседна Украйна, заяви в петък високопоставен служител в администрацията, цитиран от "Ройтерс". Той обеща, че Вашингтон ще продължи да държи правителството на президента Александър Лукашенко отговорно за действията му.

"Изглежда, че режимът на Лукашенко отново се опитва да отклони вниманието от кампанията си на репресии срещу народа си, заяви чиновникът. Ще продължим да стоим с беларуския народ и да държим режима отговорен."

Не е ясно веднага какви по-нататъшни действия могат да бъдат предприети в отговор на суровите репресии на Лукашенко срещу месеци на продемократични протести заради предполагаемите му фалшификации на изборите през август 2020 г. Дългогодишният владетел отрича изборите за избори.

Припомняме, че  Лукашенко обяви, че е наредил на граничните войски да затворят напълно границата с Украйна заради голямото количество оръжия, идващи от тази страна. "Огромно количество оръжие идва от Украйна в Беларус. Затова възложих на пограничните войски да затворят напълно границата с Украйна", цитира Лукашенко агенция БелТА.

По думите на президента на Беларус в страната били идентифицирани "спящи" терористични клетки, които били свързани с Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва. По-конкретно ставало въпрос за "отряди за самоотбрана", преследващи целта да сменят властта в страната по насилствен път.

"Днес приключихме мащабна антитерористична операция", посочи Лукашенко на церемония по повод 30-годишнината от независимостта на Беларус и добави, че беларуските власти щели да се изправят срещу германския канцлер Ангела Меркел.

Лукашенко също така обяви, че "спящите" клетки са се опитали да ударят руски военноморски комуникационен център близо до беларуския град Вилейка, разположен на около 100 километра северозападно от столицата Минск, като той бил обсъдил инцидента с руския си колега Владимир Путин.

Твърденията на Лукашенко, които той не подкрепи с никакви доказателства, идват, докато режимът му е изправен пред международен натиск заради бруталните си мерки срещу несъгласието след спорните президентски избори през август 2020 г., както и заради принудителното приземяване на самолет на Ryanair на 23 май в Минск, за да бъдат арестувани опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Лукашенко поиска страната да е готова за бърза военна мобилизация

Лукашенко поиска страната да е готова за бърза военна мобилизация

Предупреди шефовете на местните администрации да се научат да воюват...

Европейският съюз, САЩ и други страни наложиха санкции срещу беларуски организации и приближения кръг на Лукашенко заради бруталните репресии срещу борещите се за демокрация активисти и опозиционни политици от страна на беларуските власти след изборите.

Опозицията настоява, че изборите са били фалшифицирани, а Западът отказва да признае официалните резултати от гласуването и не смята Лукашенко за легитимен ръководител на страната.