Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че е наредил на граничните войски да затворят напълно границата с Украйна заради голямото количество оръжия, идващи от тази страна.

"Огромно количество оръжие идва от Украйна в Беларус. Затова възложих на пограничните войски да затворят напълно границата с Украйна", цитира Лукашенко агенция БелТА.

ЕС: Оттеглянето от "Източното партньорство" ще задълбочи изолацията на Беларус

ЕС: Оттеглянето от "Източното партньорство" ще задълбочи изолацията на Беларус

Ще доведе до ескалация на напрежението...

По думите на президента на Беларус в страната били идентифицирани "спящи" терористични клетки, които били свързани с Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва. По-конкретно ставало въпрос за "отряди за самоотбрана", преследващи целта да сменят властта в страната по насилствен път. 

"Днес приключихме мащабна антитерористична операция", посочи Лукашенко на церемония по повод 30-годишнината от независимостта на Беларус и добави, че беларуските власти щели да се изправят срещу германския канцлер Ангела Меркел.

Лукашенко също така обяви, че "спящите" клетки са се опитали да ударят руски военноморски комуникационен център близо до беларуския град Вилейка, разположен на около 100 километра северозападно от столицата Минск, като той бил обсъдил инцидента с руския си колега Владимир Путин.

"Обсъдихме този проблем по най-сериозния начин", отбеляза 66-годишният автократ и допълни: "Вие разбирате резултата от тази дискусия. Всички участници в терористичния акт - включително онези, които са го организирали и осъществили - бяха намерени и арестувани в рамките на два дни."

Твърденията на Лукашенко, които той не подкрепи с никакви доказателства, идват, докато режимът му е изправен пред международен натиск заради бруталните си мерки срещу несъгласието след спорните президентски избори през август 2020 г., както и заради принудителното приземяване на самолет на Ryanair на 23 май в Минск, за да бъдат арестувани опозиционния журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

САЩ се присъединяват към Великобритания, Канада и ЕС

Европейският съюз, САЩ и други страни наложиха санкции срещу беларуски организации и приближения кръг на Лукашенко заради бруталните репресии срещу борещите се за демокрация активисти и опозиционни политици от страна на беларуските власти след изборите.

Опозицията настоява, че изборите са били фалшифицирани, а Западът отказва да признае официалните резултати от гласуването и не смята Лукашенко за легитимен ръководител на страната.

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

Това са най-тежките санкции на ЕС срещу Беларус досега