Брюксел съжалява за решението на режима на Александър Лукашенко да прекрати участието на Беларус в инициативата на Европейския съюз "Източно партньорство", съобщи Дойче веле. Тази инициатива е насочена към задълбочаване и укрепване на отношенията между ЕС и държавите-партньори с цел да се постигнат ползи за гражданите на страните.

Припомняме, беларуските власти обявиха, че не могат да изпълняват ангажиментите си по инициативата заради наложените от ЕС санкции.

Решението на Минск само ще доведе "по-нататъшна изолация на Беларус и е още една демонстрация на пренебрежително отношение на режима към беларуския народ, който имаше възможност да използва предимствата от сътрудничеството по различни програми в рамките на "Източното партньорство" - това се казва в изявление на официалната представителка на външнополитическата служба на ЕС Набила Масрали.

Беларус се оттегли от инициативата „Източно партньорство“ на ЕС

Беларус се оттегли от инициативата „Източно партньорство“ на ЕС

Отзовава представителя си от Брюксел...

Тя коментира и факта, че Беларус предложи шефът на представителството на ЕС в Минск - Дирк Шубел да отпътува за Брюксел "за консултации". По думите на Масрали, по този начин беларуските власти са направили "още една крачка към самоизолацията".

"Запазването на отворени канали за комуникация е от решаващо значение по време на криза. Нашето намерение винаги е било такова." - обобщава тя.

Същевременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Twitter, че с това свое решение Беларус е направила "още една крачка назад".

"Това ще доведе до продължаваща ескалация на напрежението и ще има явно негативно влияние върху народа на Беларус, лишавайки го от възможностите, предоставени от нашето сътрудничество", подчертава Мишел.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза, че въпреки взетото от режима на Лукашенко решение, Брюксел е готов да продължи да работи "с беларуския народ за укрепване на връзките, развитие на регионалното сътрудничество и справяне с общите предизвикателства".

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская от своя страна съобщи, че представители на нейния екип и демократичните сили ще продължат да работят с европейските си партньори.

Тя написа в социалната мрежа Telegram, че ще бъде направено всичко, за да може "в проектите на "Източното партньорство", включително на срещата на високо равнище през тази година, Беларус да бъде представлявана от "тези, които действително имат право да говорят от името на народа".