Беларус обяви, че прекратява участието си в инициативата на Европейския съюз "Източно партньорство", съобщи Дойче веле.

Минск мотивира решението си с европейските санкции, които Брюксел въведе заради принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск, нарушаването на човешките права и репресиите срещу гражданското общество. Съобщава се също, че Беларус отзовава своя представител в ЕС за консултации и предлага на европейския посланик да отпътува за Брюксел със същата цел.

ЕС удря Беларус с още санкции заради принудителното приземяване на самолета

ЕС удря Беларус с още санкции заради принудителното приземяване на самолета

ЕС се договори и за четвърти пакет на замразяване на активи и забрани за пътуване

"Не можем да изпълняваме ангажиментите си в рамките на това споразумение в условията на приетите от ЕС санкции и ограничения." - се казва в изявление на беларуското външно министерство.

Минск изразява съжаление, че "принудителното прекратяване" на споразумението с ЕС ще окаже негативен ефект върху сътрудничеството в борбата с нелегалната имиграция и организираната престъпност.

Посланикът на ЕС Дирк Шубел е извикан във външното министерство на Беларус - пред него е заявено, че Минск е принуден "да реагира на действия, застрашаващи националната сигурност на Беларус и нанасящи преки щети на икономиката и гражданите й".

Освен това беларуските власти забраниха влизането в страната на "представители на европейските структури и лица от страните-членки на ЕС, които имат принос за въвеждането на ограничителните мерки". Минск заплаши, че ще продължи да работи по ответни мерки, включително икономически.

Европарламентът настоя ЕС да удари ключови икономически отрасли на Беларус

Европарламентът настоя ЕС да удари ключови икономически отрасли на Беларус

Определиха отвличането на самолета като акт на "държавен тероризъм"

На 24 юни ЕС прие нови икономически санкции срещу режима на Александър Лукашенко в Беларус. Брюксел забрани вноса на петролни продукти и калиеви торове от тази страна. Освен това забрани на физически и юридически лица от ЕС да продават, доставят или предават на лица от Беларус продукция, предназначена за производство на тютюневи изделия.

Общността наложи на Минск и ограничения за достъп до капиталовите си пазари. Забранено е да се предоставят и застрахователни услуги на беларуските власти и институции.

Европейската инвестиционна банка ще прекрати всяка форма на финансиране за проекти на беларуската държава.

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

Това са най-тежките санкции на ЕС срещу Беларус досега