Европейският парламент призова Европейския съюз да накаже лицата, участвали в принудителното приземяване на самолета на Ryanair в Минск на 23 май и в задържането на журналиста Роман Протасевич.

Евродепутатите категорично осъдиха отвличането на полета като акт на "държавен тероризъм" и призоваха да бъдат незабавно и безусловно освободени Протасевич и приятелката му София Сапега, както и всички други политически затворници в Беларус.

Резолюцията призовава Съвета на ЕС да наложи възможно най-скоро санкции на беларуските физически и юридически лица, участвали в принудителното приземяване и отвличане.

Нови санкции надвисват над Беларус

Нови санкции надвисват над Беларус

САЩ обсъждат мерките с ЕС, Великобритания и Канада

Страните членки на ЕС трябва също така да пристъпят незабавно към изготвянето на следващ пакет от санкции срещу лицата, които са били участници или съучастници във фалшификацията на изборите през миналата година и последвалите нарушения на правата на човека в Беларус. Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите органи, които играят роля в репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и агенти, работещи за режима в сферите на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Протасевич по държавната телевизия ONT.

Освен това евродепутатите призовават за бързи икономически и секторни мерки, насочени към ключови беларуски отрасли, по-специално срещу секторите на петрола и петролните продукти, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Финансовата подкрепа за режима трябва да бъде строго отказана, да бъдат отказани всякакви нови кредитни линии за банките в страната, а инвестициите в инфраструктурно обекти или икономически предприятия да бъдат спрени. Европейските финансови институции трябва да бъдат възпрепятствани да придобиват облигации или каквито и да било други финансови инструменти, емитирани от правителството на Беларус и свързаните с него публични институции.

В резолюцията се призовава също така Беларус да бъде временно отстранена от участие в международни спортни организации и международни спортни събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. Освен това членовете на ЕП настояват Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) да отнеме правата за излъчване от беларуската държавна телевизия TVR на Евро 2020 и да ги предостави безплатно на независимата телевизия Белсат TV.

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

На фона на очаквани нови такива