САЩ работят с Великобритания, Канада и ЕС по нов кръг от санкции срещу Минск, който скоро ще бъде въведен. Това заяви в сряда посланикът на САЩ в Беларус Джули Фишър на изслушване в комисията по външни работи на Сената на САЩ за Беларус.

"Координираме се с партньори в лицето на ЕС, Обединеното кралство и Канада и ще продължим да го правим в нов кръг от санкции, за да постигнем отговорност за нарушения на правата на човека", каза тя.

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

На фона на очаквани нови такива

На 3 юни тази година американската администрация възобнови ограниченията върху девет държавни предприятия в Беларус - Belneftekhim, Belneftekhim USA, Belarus Belarus Oil House, Belshiny, Grodno Azot, Grodno Khimvolokna, Lakokraski, Naftan "и" Polotsk Fiberglass "- дължими към факта, че според американските власти са налице нарушения на правата на човека в републиката.

Беларус готов с ответни санкции срещу Запада

Беларус готов с ответни санкции срещу Запада

Минск не очаква скоро да бъде отново санкциониран

Сътрудничеството на американски граждани и компании с тези предприятия трябва да бъде прекратено, всякакви сделки с тях, както и с компании, в които тези предприятия имат 50% или повече дял, трябва да бъдат забранени.

Президентът на САЩ Джо Байдън също подписа указ за удължаване на санкциите на САЩ срещу представители на ръководството на Беларус за една година.