Пакетът от ответни санкции от страна на Беларус срещу Европейския съюз е готов, но Минск не очаква, че Западът ще въведе скоро нови подобни мерки. Това обяви премиерът на Беларус Роман Головченко в интервю за телевизионния канал Беларус-1 в събота.

По думите му, той се надява на разум в страните, които имат бизнес интереси в Беларус.

Ако анализираме всички изявления на президента на страната през последните десетилетия на всички международни платформи, лайтмотивът винаги е бил: искаме мир, спокойствие и добросъседство в региона. Направихме всичко за това. Но ако говорим за щети на нашите компании, имаме пълното право да компенсираме за тази вреда. Наборът от мерки в отговор на санкциите е готов, каза Головченко.

Според Головченко, Беларус ще търси обезщетение в съда за загубите, свързани със санкции след инцидента със самолета Ryanair.

"Ние сме уверени, че сме прави и сме готови да защитим интересите си в съда. Вярвам, че ще успеем да получим обезщетение за всички щети", каза ръководителят на беларусското правителство.

Щетите от санкциите за белоруската икономика от санкциите на западните страни могат да възлязат на 2,9% от БВП.

Беларус взе мерки срещу САЩ заради санкциите им

Беларус взе мерки срещу САЩ заради санкциите им

Съкращават служителите на американското посолство в Минск

Припомняме, че Европейският съюз вчера официално обяви, че спира достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното пространство и летищата на общността. Решението бе публикувано на сайта на Европейския съвет. То е свързано с развитието на ситуацията в Беларус след принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск на 23 май.

Решение бе прието въз основа на заключенията на Европейския съвет от срещата на 24 и 25 май тази година. В приетата декларация лидерите на държавите и правителствата категорично осъдиха принудителното приземяване на самолета на Ryanair, при което грубо бяха нарушени нормите за сигурността на полетите. Участниците във форума осъдиха и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, който бяха на борда. Европейските лидери възложиха на Съвета на ЕС де предприеме необходимите мерки, включително да разшири санкционния списък с лица и институции, по отношение на които са в сила рестриктивни мерки.

Желязна завеса - Беларус забранява на гражданите си да излизат в чужбина

Желязна завеса - Беларус забранява на гражданите си да излизат в чужбина

Изключения са държавните служители за служебни пътувания