Властите на Беларус са уведомили САЩ, че съкращават допустимия брой на дипломатическите и другите служителите в посолството им в столицата Минск, съобщи "Ройтерс", позовавайки се беларуското външно министерство.

Беларуските власти налагат също така нови, по-строги изисквания за издаването на визи на американските граждани, които работят в Беларус. Оттегля се и решението за работа в страната на Американската агенция за международно развитие (USAID). 

Петролни компании в Беларус са ударени от санкциите на САЩ

Петролни компании в Беларус са ударени от санкциите на САЩ

Общо 9 компании попадат в "черния списък"

В изявление на сайта си министерството отбелязва, че мярката е в отговор на американските санкции, наложени на Беларус заради действията на властите срещу опозицията.

Приетите от Минск мерки имат за цел да изпратят ясен сигнал до САЩ, че оказването на натиск и принуда по отношение на Беларус няма изгледи за успех, каза говорител на ведомството.

По-рано САЩ наложиха санкции срещу предприятията от нефтохимическия комплекс на страната.

Вчера американската администрация възобнови ограниченията по отношение на девет държавни предприятия на Беларус - "Белнефтехим", "Белнефтехим САЩ", "Беларуски петролен търговски дом", "Белшины", "Гродно Азота", "Гродно Химволокна", "Лакокраски", "Нафтана" и "Полоцк Стекловолокна" - заради нарушаването на човешките права в страната. Сътрудничеството на американски граждани и компании с тези предприятия трябва да бъде прекратено, забранени са всякакви сделки с тях, както и с компании, в които тези предприятия имат дял от 50% или повече.

САЩ възстановят санкциите срещу 9 беларуски фирми

САЩ възстановят санкциите срещу 9 беларуски фирми

Рестрикциите ще влязат в сила от 3 юни