Европейският съюз официално обяви, че спира достъпа на беларуски авиокомпании до въздушното пространство и летищата на общността. Решението е публикувано на сайта на Европейския съвет. То е свързано с развитието на ситуацията в Беларус след принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Минск на 23 май.

"Днес съветът реши да засили съществуващите ограничителни мерки, с оглед на ситуацията в Беларус, чрез въвеждането на забрана за полети във въздушното пространство на ЕС и спиране на достъпа до летищата на ЕС за всички беларуски превозвачи. Страните-членки ще са задължени да отказват разрешения за кацане, излитане или преминаване през своя територия на всички самолети, с които оперират беларуски превозвачи." - се казва в съобщението.

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Борел: ЕС готви икономически санкции срещу Беларус

Заради принудително приземения самолет

Днешното решение е прието въз основа на заключенията на Европейския съвет от срещата на 24 и 25 май тази година. В приетата декларация лидерите на държавите и правителствата категорично осъдиха принудителното приземяване на самолета на Ryanair, при което грубо бяха нарушени нормите за сигурността на полетите. Участниците във форума осъдиха и ареста на журналиста Роман Протасевич и приятелката му София Сапега, който бяха на борда. Европейските лидери възложиха на Съвета на ЕС де предприеме необходимите мерки, включително да разшири санкционния списък с лица и институции, по отношение на които са в сила рестриктивни мерки.

По информация на агенция Reuters, затварянето на въздушното пространство на ЕС за беларуски авиокомпании влиза в сила в полунощ на 5 юни.

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

ЕС забранява полети на Беларус заради отклонения самолет

Очакваше се Брюксел да наложи санкции