САЩ са наложили санкции срещу повече от дузина беларуски физически и юридически лица, обявиха от американското финансово министерство, присъединявайки се към Великобритания, Канада и Европейския съюз в оказването на натиск за нарушаване на правата на човека и ерозия на демокрацията, предаде "Ройтерс".

Беларус изпадна в криза миналата година, когато избухнаха улични протести заради фалшифициране на президентските избори.

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

ЕС договори голям пакет от икономически санкции срещу Беларус

Това са най-тежките санкции на ЕС срещу Беларус досега

Досега автократът Александър Лукашенко се спаси от бурята с репресии. Приземяването миналия месец по негова заповед на търговски самолет и арестът на дисидент блогър на борда предизвика възмущението на Запада.

В изявление на Министерството на финансите на САЩ се посочва, че е включило в черния списък 16 души и пет юридически лица в отговор на "ескалацията на насилието и репресиите на правителството на Лукашенко, включително безразсъдното му принудително отклоняване на търговски полет на Ryanair и ареста на журналиста Роман Протасевич".

"Съединените щати и техните партньори няма да толерират продължаващи атаки срещу демокрацията и непрекъснатото репресиране на независимите гласове в Беларус", изтъква в изявление Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи към финансовото ведомство на САЩ.

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

САЩ удължиха с година санкциите спрямо Беларус

На фона на очаквани нови такива

Уточнява се, че ходът на САЩ удря близки сътрудници на Лукашенко, включително неговия прессекретар и председателя на Съвета на републиката на Народното събрание (горната камара на беларуския парламент).

В черния списък влизат и лица и организации, които Министерството на финансите на САЩ обвини, че играят роля в репресиите срещу мирните протестиращи след президентските избори през август.

Сред засегнатите от санкциите са: Комитетът за държавна сигурност на Беларус, Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи и Главното управление за борба с организираната престъпност и корупцията на МВР на Беларус.

Микалай Карпянку, заместник-министър на вътрешните работи на Беларус и настоящ командир на вътрешните войски, също беше ударен със санкции, както и главният прокурор Андрей Иванович Швед.

Беларус взе мерки срещу САЩ заради санкциите им

Беларус взе мерки срещу САЩ заради санкциите им

Съкращават служителите на американското посолство в Минск