Президентът на Беларус Александър Лукашенко нарече руския си колега Владимир Путин приятел и заяви, че не изпитва подобни чувства към държавния глава на Украйна Володимир Зеленски.

"Да, считам го (Путин) за мой приятел", каза Лукашенко в интервю за предаването "Персонажи" по руската държавна телевизия с Найла Аскер-заде, фрагмент от което журналистката публикува в своя профил в "Телеграм".

Той отбеляза, че не изпитва такива чувства към Зеленски. "Нямам лоши чувства към Володя Зеленски. Но с коляно с него не бих се поздравил", отбеляза Лукашенко.

Вероятно Лукашенко има предвид думите на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който през септември миналата година предложи да се поздравят с коляно или лакът, за да се предпазят от коронавируса. "Преболедувах и не пожелавам това на никого. Затова не сваляйте маските си. Поздравявайте се с колена или лакти, трябва да се погрижите за себе си", настоя Назарбаев.

Президентът на Беларус също така отбеляза, че Минск се готви да изгради отношения с Вашингтон. "Съединените американски щати и ние искаме и ще изградим отношения с тях", каза Лукашенко.

По-рано той заяви, че в политиката той вече е бил "плътно забит" в един отбор с Путин.

Миналата година беларуският държавен глава коментира изявление на Зеленски, че не възнамерява да го нарича президент. "Ще го кажа грубо: чия крава муча, а на Зеленски мълча", каза той.