Беларуският президент Александър Лукашенко е забелязал, че съседните държави са готови за евентуална агресия срещу страната му, съобщава ТАСС.

"Не можем да изключим възможността срещу страната ни да се отприщи агресия. Поне такава готовност виждаме от нашите съседи. Наясно сме кой подтиква точно тези съседи да създават напрежение по границите ни", отбеляза беларуският лидер на среща с военните и силите за сигурност след тестването на системата за държавно реагиране.

По думи на беларуския президент именно това е мотивирало решението за тестване на силите за незабавно реагиране.

"Нашата армия разполага със сили за т.нар. незабавна реакция. Ако нещо неочаквано се случи, тогава тези сили през определен период от време се привеждат в бойна готовност и се изпращат на мястото, където има напрежение. Взех решение да тествам тези сили за незабавна реакция", поясни Лукашенко.

Кремъл отрича да се опитва да въвлече Беларус във войната

Кремъл отрича да се опитва да въвлече Беларус във войната

Днес руският президент е на посещение в Минск

По-рано този месец беларуският лидер заяви, че суверенитетът и независимостта на Беларус са непоклатими, като същевременно увери, че "Беларус никога няма да бъде враг на Русия".

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Беларус ограничава достъпа до части от региона, граничещ с Украйна и Русия

Беларус ограничава достъпа до части от региона, граничещ с Украйна и Русия

Не се обявяват мотивите за решението