Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че властите на страната са успели да осуетят план за дестабилизиране на страната, съобщават руските медии.

"Наблюдавайки ситуацията през изминалото денонощие, виждам, че определени сили са се активизирали, които започват да се засилват, разклащайки положението в страната. Ние наблюдаваме това отдавна. Но все пак успяхме да предприемем някои изпреварващи стъпки и да осуетим мащабния план за дестабилизация на Беларус - това не е шега или сплашване - и да доведат страната до някой "Майдан", подчерта Лукашенко.

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Арестуваха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори

Лукашенко определи опозиционните активисти за "банда престъпници"

Според беларуския държавен глава е било възможно да се смъкнат маските не само от "куклите" вътре в страната, но и от "кукловодите, които се намират извън границите" на Беларус.

Според Лукашенко сега "фокусът на всички политически интереси" както на Запад, така и на Изток, се бил концентрирал върху Беларус.

Вчера властите задържаха основния конкурент на Лукашенко на президентските избори през август - бившия шеф на "Белгазпромбанк" Виктор Бабарико.

Той е обвинен в опит да повлияе на свидетели и да укрива доказателства.

Обиски бяха извършени в централния офис на "Белгазпромбанк" в Минск. Бабарико оглавяваше банката в продължение на 20 години. Комисията за държавен контрол на Беларус заяви, че на базата на банката е действала организирана престъпна група, която е изнесла в чужбина повече от 430 млн. долара.

По наказателни производства, свързани с "Белгазпромбанк", бяха задържани около 20 души, включително топ мениджъри.

Самият Бабарико заяви, че действията на властите имат поръчков политически характер.

"Белгазпромбанк" оперира в Беларус от 1990 г. "Газпром" и "Газпромбанк" притежават 49,8% от акциите.

От руския газов гигант "Газпром" определиха като незаконни смяната на ръководството на банката и задържането на висшето ѝ ръководство.