Беларуските власти са арестували Виктор Бабарико, който е основният конкурент на президента Александър Лукашенко в президентските избори през август, по подозрение за финансови престъпления. Това обяви ръководителят на комисията за държавен контрол, цитиран от "Франс прес".

"Бабарико е задържан, защото е бил организатор и ръководител на незаконни дейности, и се опита да повлияе на показанията на свидетелите", каза шефът на комисията Иван Тертел пред журналисти.

Бабарико, който е 56-годишен бивш банкер, се опитва да хвърли ръкавицата на авторитарния президент Лукашенко на президентските избори на 9 август.

Преди той e оглавявал "Белгазпромбанк", беларуският филиал на руския газов гигант "Газпром".

Арестуването му беше обявено, след като полицията по-рано днес е обискирала дома му и е отвела Бабарико и сина му за разпит.

Адвокатите им са били възпрепятствани да влязат в помещенията, заяви говорителят на предизборния щаб Глеб Германчук.

Националната телевизия съобщи, че около 20 души са били задържани във връзка с разследвания, свързани с "Белгазпромбанк", а някои са свидетелствали срещу Бабарико.

Миналата седмица разследващи обискираха офисите на "Белгазпромбанк" и започнаха разследвания за укриване на данъци и пране на пари срещу настоящи и бивши банкери.

Властите в бившата съветска страна предприеха крути репресивни мерки срещу потенциалните опозиционни кандидати преди изборите, в които Лукашенко се бори за шести мандат.

В навечерието на изборите се наблюдава сериозна опозиционна активност и задържане на видни фигури.

Лидерът на опозицията в Беларус Никола Статкевич беше осъден на 15 дни затвор в началото на юни, докато десетки активисти бяха задържани от властите.

Статкевич е бил оставен в затвора за още 15 дни в понеделник, съобщи съпругата му.

Друг активист на опозицията, Сергей Тихановски, влогър, който нарича Лукашенко "хлебарка", беше хвърлен в затвора по обвинения в нарушаване на обществения ред.

Властите започнаха наказателно разследване срещу Тихановски и неговите привърженици.

Лукашенко, 65-годишен бивш директор на ТКЗС, управлява Беларус от 1994 г., като иска да остане на власт още два мандата като президент.

Той определи опозиционните активисти за "банди престъпници", които искали да подрият изборите.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), международен наблюдател на избори и войни, не признава никакви избори в Беларус за свободни и честни от 1995 г.