Беларуският лидер Александър Лукашенко е освободил поне 10 политически затворници, включително ветеран на опозицията, страдащ от рак, съобщиха правозащитници в четвъртък. Това рядко помилване обаче оставя около 1,400 души зад решетките за политическа активност, повечето от които бяха арестувани след мирните масови протести през 2020 г. и осъдени за различни обвинения, свързани с предполагаем екстремизъм, предава Ройтерс.

Правозащитната група "Вясна" съобщи, че знае за освобождаването на три жени и седем мъже. Единственият, чието име е разкрито от роднини, е 67-годишният Ригор Костусев, бивш лидер на опозиционна партия и кандидат за президент. Той беше арестуван през 2021 г. и осъден на 10 години в наказателна колония за заговор срещу правителството. След ареста му му беше поставена диагноза рак.

Активистите изразиха радостта си от освобождаването, но и подчертаха, че тя е смесена с горчивина. "Това е много голяма радост, разбира се, почти детска. Но това е радост през сълзи - има и гняв за това, което хората трябва да изтърпят," каза Инна Коваленок, представител на група роднини, която се бори за освобождаването на затворници.

Андрей Стрижак, ръководител на организацията "Бисол", която събира средства за подкрепа на политическите затворници и техните семейства, заяви, че е илюзия да се вярва, че властите са станали по-хуманни. "Да се вярва, че нещо внезапно се е променило в умовете на тези, които изтезават, изнасилват и убиват заради задържането на властта, е опасна фантазия, граничеща с предателство и престъпление," написа той в Telegram.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, обяви тази седмица амнистия по случай 80-годишнината от освобождението на Беларус от нацистите през Втората световна война. Според държавната новинарска агенция БелТА, амнистията трябва да обхване около 7,850 затворници, включително непълнолетни, бременни жени, пенсионери и хора, страдащи от туберкулоза или рак. Лица, осъдени за престъпления срещу държавата или екстремистки и терористични дейности, са изключени, но Лукашенко заяви, че ще има изключения за тежко болните.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., организира насилствено потушаване на протестите през 2020 г. след изборите, които опозицията и западните правителства определиха като силно манипулирани. Светлана Тихановска, която се кандидатира срещу него на тези избори и сега води опозицията в изгнание, приветства освобождаването на някои затворници, но отбеляза, че много други все още са задържани.

"Политическите процеси и арестите продължават без прекъсване в Беларус", написа Тихановска в Х "Репресиите не спират нито за ден и ние няма да спрем нашата борба за свобода."

Сред най-известните затворници са съпругът на Тихановска, Сергей, носителят на Нобелова награда за мир Алес Беляцки и Мария Колесникова, лидер на протестите, която разкъса паспорта си през септември 2020 г., за да предотврати опита на службите за сигурност да я изгонят от страната, принуждавайки я да прекоси границата с Украйна.

ЕС удря със санкции Беларус

ЕС удря със санкции Беларус

Санкциите са насочени към износа на редица стоки и модерни технологии, както и определени услуги