Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че подготвя жителите на републиката за бъдещото си напускане на поста държавен глава, съобщи ТАСС.

"Всички мислят така - 30 години са много време, да полудееш, единици са хората, които са работили 30 години (на поста президент (б. а.). И хората са свикнали - ето той е и никой друг. Това е грешно. Аз подготвям хората за това. Не искам да има нито разочарование, нито провал", коментира той пред телевизионния канал "Россия-1".

Лукашенко каза още, че неотдавна са изготвени промени в Конституцията на Беларус, но целта им не е да предизвикат някаква революция. "Аз съм поддръжник не на революционните, а на еволюционните промени", добави той.

В разговор на 10 август с хора в селскостопанския град Городище в Шкловски район, Могилевска област, в отговор на молба на местен жител да се кандидатира на предстоящите президентски избори през 2025 г., Александър заяви, че гражданите на Беларус трябва да свикнат с мисълта, че ще имат друг президент. Беларуският държавен глава обаче отбеляза, че когато напуска поста си, трябва да остави мирна и спокойна страна за своя наследник.

Лукашенко си гарантира доживотен имунитет срещу наказателно преследване

Лукашенко си гарантира доживотен имунитет срещу наказателно преследване

Нов закон елиминира и потенциални негови опоненти за следващите президентски избори