Беларуският президент Александър Лукашенко похвали в понеделник турския президент Реджеп Тайип Ердоган за провеждането на независима политика, съобщи Анадолската агенция.

Говорейки по време на среща с турския посланик в Беларус Мустафа Йозаджан в Минск, Лукашенко каза, че Ердоган е "отличен" в отговора на очакванията на турския народ.

"Имаме голям интерес от вашата суверенна независима политика. Вие решавате проблемите така, както е необходимо за турския народ. В това, разбира се, вашият президент надмина, може да се каже, всички очаквания на турския народ", отбеляза Лукашенко.

Относно двустранните отношения Лукашенко каза, че Беларус и Турция са свършили много работа за задълбочаване на отношенията, но все пак има някои проблеми, които трябва да бъдат решени.

"Наистина се надяваме, че Турция ще ни даде рамо в тази трудна ситуация. Бих искал да обсъдим с вас редица въпроси, които ще трябва да решим заедно с вас в близко бъдеще", подчерта той.

Според Лукашенко Анкара и Минск имат сходни позиции по много въпроси на международните отношения, включително кризата в Украйна, където Москва започна "специална военна операция" през февруари 2022 г.

"Ние сме говорили за това повече от веднъж. И Турция, и Беларус говорят от позицията на дипломатическо решение на този конфликт", каза той.

Беларуският лидер припомни, че двете страни някога са си поставили за цел да увеличат двустранния стокообмен до 1,5 млрд. долара.

"Ако не се лъжа, вече имаме оборот от повече от един милиард за втора година. Трябва да достигнем това ниво (от $1,5 милиарда), като имаме предвид, че имаме такива възможности", каза той.

Йозаджан от своя страна благодари на Лукашенко за възможността да се срещнат, за да обсъдят въпроси от двустранен и международен дневен ред.

Посланикът предаде и топли поздрави от турския президент и думи на искрена благодарност към беларуската страна за оказаната помощ след земетресенията на 6 февруари в Южна Турция.

"Бяхме удивени от солидарността на беларуския народ и никога няма да забравим помощта, която беларуският народ ни оказа", каза той.

Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави

Лукашенко: Призивите на Полша и Балтийските страни са глупави

Според него те нямат право да се оплакват докато имат "дори един чуждестранен военнослужещ" на своя територия